Përmbytjet në Derna të Libisë: Fatkeqësia më e keqe në shekullin e 21-të

8% e popullsisë së Dernës të vrarë ose të zhdukur, e katërta e lagjeve të saj u fshinë nga harta

Të paktën 8% e popullsisë së qytetit lindor Derna të Libisë u mbyt ose u zhduk dhe një e katërta e lagjeve të qytetit u fshinë nga harta pasi përmbytjet katastrofike shkatërruan vendin.

Përmbytjet e shkaktuara nga stuhia Daniel janë të paprecedentë në rajonin e Magrebit, botën arabe, apo edhe globalisht në shekullin e 21-të.

Të paktën 6,000 njerëz u vranë dhe mijëra të tjerë mbeten të zhdukur për shkak të përmbytjeve të fundjavës në Libinë lindore, sipas numrave të fundit zyrtarë.

Shirat e rrëmbyeshëm përfshinë disa rajone, veçanërisht qytetet Derna, Bengazi, Al-Bayda, Al-Marj dhe Soussa.

Derna është gjeografikisht e rrethuar nga kodrat e Malit të Gjelbër dhe Detit Mesdhe dhe ndahet nga lugina e Dernës.

Qyteti port dëshmoi një përmbytje të dhunshme në vitin 1941 gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur ishte nën kontrollin e forcave gjermane. Nuk pati raportime për ndonjë humbje njerëzore, përveç tankeve gjermane të futura në det.

Në vitin 1959, Derna dëshmoi një tjetër përmbytje të dhunshme, e cila la qindra të vdekur dhe të plagosur, sipas Faraj Daoud al-Darnawi, një historian libian.

Në vitin 1961, autoritetet e Derna ndërtuan një digë ndihmëse të mesme me një lartësi prej 40 metrash për të mbajtur ujërat e përmbytjeve. Diga kontribuoi në mbrojtjen e qytetit nga përmbytjet në 1968 dhe 1969.

Gjatë qeverisjes së Muammar Gaddafit (1969-2011), diga u mirëmbajt në vitin 1977, u rimbajt në 1986 dhe një digë tjetër u ndërtua në luginë për të rritur mbrojtjen e qytetit kundër përmbytjeve.

Në vitin 2011, qyteti dëshmoi një tjetër përmbytje, por dy digat e mbrojtën qytetin dhe zbutën ndikimin e përrenjve.

– Luftërat

Pas rënies së liderit libian Muammar Gaddafi në vitin 2011, Derna u përball me izolim politik pasi kontrollohej nga disa grupe ekstremiste.

Organizata terroriste Deash/ISIS u përpoq të merrte kontrollin e qytetit midis 2014 dhe 2015, por ajo u kundërshtua nga një aleancë e grupeve të armatosura në qytet, e cila ishte në gjendje të mposhtte organizatën terroriste.

Qyteti u izolua më tej kur forcat e Khalifa Haftarit me bazë në Libinë Lindore vendosën një rrethim në Derna që nga viti 2016 dhe ishin në gjendje të përmbysnin qytetin në vitin 2018.