Rreziqet e testosteronit të ulët: diabeti i tipit 2, depresioni dhe demenca

Në një studim të bërë nga Dr John Morley zbulohen rreziqet e mundshme të mungesës së testosteronit, ndërsa ekspertët paralajmërojnë se ‘menopauza mashkullore’ po lë miliona burra të vuajnë në heshtje. Studimet tregojnë se burrat me ‘testosteron të ulët’ kanë gjithashtu më shumë gjasa të vdesin para kohe.

Nivelet e ulëta të testosteronit mund të shkaktojnë lodhje ekstreme, libido të ulët dhe shtim në peshë. Ata mund të jenë në rrezik të zhvillimit të diabetit të tipit 2, depresionit dhe demencës. Është një krizë që mjekët kanë paralajmëruar se lë në heshtje miliona burra. Por a mundet që çështja e ‘neglizhuar’ mjekësore e testosteronit të ulët të jetë duke i vënë burrat në rrezik të problemeve shëndetësore që ndryshojnë jetën?

Sipas ekspertëve, dy të pestat e meshkujve mbi moshën 45-vjeçare mendohet se kanë ‘Testosterone të ulët’, që mund të shkaktojë lodhje ekstreme, dëshirë të ulët seksuale, djersitje gjatë natës dhe shtim në peshë. Dhe hulumtimi sugjeron se burrat me nivele të ulëta të hormonit kanë pesë herë më shumë gjasa të vdesin herët dhe gjithashtu mund të kenë një rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit të tipit 2, demencës dhe depresionit.

Sapo meshkujt mbushin të 30-at, leximet e tyre të hormoneve fillojnë të ulen me një normë prej rreth një për qind në vit, thjesht për shkak të plakjes. Një prirje e ngjashme vërehet tek gratë, nivelet e hormoneve të të cilave bien kur hyjnë në menopauzë, zakonisht në të pesëdhjetat e tyre.

NHS thotë se rënia natyrale e testosteronit tek meshkujt nuk ka gjasa të shkaktojë probleme dhe se shumë nga simptomat që lidhen me nivelet e ulëta të hormonit kanë më shumë gjasa për shkak të stresit ose ankthit.

Por studimet sugjerojnë se niveli i ulët i testosteronit është diçka për t’u kujdesur, ndërsa Shoqata Britanike për Mjekësinë Seksuale pretendon se “është neglizhuar prej kohësh” si një çështje mjekësore. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se burrat mbi moshën 40 vjeç, nivelet e testosteronit të të cilëve janë të ulëta, kanë deri në pesë herë më shumë gjasa të vdesin para kohe.

Profesor Hackett tha: ‘Nuk ka shumë gjëra që janë një rrezik kaq i madh.’

Një studim i vitit 2006, nga akademikët e Universitetit të Uashingtonit, i cili ndoqi më shumë se 850 veteranë meshkuj të moshës mbi 40 vjeç për katër vjet, zbuloi se ata me nivele të ulëta të testosteronit kishin një shans 88 për qind më të madh për të vdekur para kohe.

Nivelet e ulëta u përcaktuan si më pak se 8.7 nmol/l (një masë e sasisë së hormoneve në një litërgjak). Prerja e NHS për testosteronin e ulët është më pak se 8 nmol/l, ndërsa një lexim i shëndetshëm është 12 ose më i lartë. Një tjetër studim i kryer në vitin 2013, i udhëhequr nga endokrinologë nga Qendra Robert Hague për Diabetin dhe Endokrinologjinë në Barnsley, doli në një përfundim të ngjashëm.

Disa ekspertë besojnë se rreziku i rritur i vdekjes së parakohshme është si rezultat i nivelit të ulët të testosteronit që rrit gjasat për të pasur ose për të zhvilluar një shëndet të dobët të përgjithshëm. Megjithatë, një analizë e vitit 2014, nga eksperti amerikan i shkencave të sjelljes, Dr Molly Shores, arriti në përfundimin se roli i testosteronit në rrezikun e vdekjes së hershme është i paqartë.