Ushqimet që duhet të hani nëse doni të jetoni gjatë

Ka shumë dëshmi shkencore që tregojnë se konsumi i ushqimeve bimore japin shumë përfitime për shëndetin. Por dy studime të reja kanë treguar një lidhje midis ushqimeve me bazë bimore dhe shëndetit të zemrës, si dhe jetëgjatësisë.

Në hulumtimin e parë, studiuesit zbuluan se ngrënia e ushqimeve me bazë bimore ishte e lidhur drejtpërdrejt me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës. Studimi i dytë u përqendrua veçanërisht te gratë në menopauzë.

Pjesëmarrësit ndoqën “dietën e portofolit”, një program që përqendrohet në proteinat bimore, fibra të tretshme, fruta dhe yndyrna të pangopura. Studiuesit zbuluan se kjo dietë ishte e lidhur me shëndetin më të mirë të zemrës.

Disa produkte shtazore gjithashtu kontribuan, të tilla si peshku, pula dhe qumështi. Ekspertët gjithashtu theksuan se nuk kishte ushqim specifik që lidhej me një rrezik të zvogëluar të sëmundjeve të zemrës.