Zaev: Maqedonia me qeveri të re më së voni më 15 mars

Kreu i Lidhjes Social Demokrate të Maqedonisë (LSDM), Zoran Zaev konfirmoi të enjten se është arritur marrëveshje me partitë politike shqiptare lidhur me çështjet kyçe dhe se qeveria e re do të formohet më së voni më 15 mars.

Gjatë qëndrimit të sotëm në Sarajevë, Zaev për Anadolu Agency (AA) ka konfirmuar se me partitë shqiptare ka zgjidhur çështjet kryesore të hapura në mesin e të cilave edhe përdorimi i gjuhës, që ka qenë kryesore në negociatat me partitë shqiptare.

“Vijojnë edhe disa hapa deri në formimin e qeverisë së re, por çështjet e hapura kryesore i kemi zgjidhur dhe këto janë programi qeveritar, platforma jonë, platforma e tyre, ligji për përdorimin e gjuhës dhe çështje tjera.

“Ekziston edhe procedura për grumbullimin e nënshkrimeve dhe marrja e mandatit nga ana e presidentit Ivanov. Shpresoj që pas kësaj dtë na nevojiten 10 deri në 15 ditë për të formuar qeverinë e Maqedonisë”, tha Zaev.

Ai shpreson se, nëse gjithçka rrjedh sipas planeve, deri në fund të kësaj jave ose në fillim të javës së ardhshme ta marrë mandatin nga presidenti i vendit Gjorge Ivanov.

“Kryesia qendrore do të duhet të marrë vendim për mandatarin, edhe pse dihet se ky është kryetari i partisë, nevojitet grumbullimi i nënshkrimeve nga tre subjektet shqiptare. Krahas kësaj, pres që deri në fund të javës ose në fillim të javës tjetër të përfundojë çështja e dhënies së mandatit. Nga këtu, më së voni deri më 15 mars do të mund të kemi qeverinë e re. Shpresoj se do të përshpejtojmë procesin e konstituimit të Parlamentit dhe të shkurtojmë afatet për formimin e qeverisë”, tha Zaev.

Ai tha se me partitë shqiptare ka harmonizuar qëndrimet për gjuhën shqipe. “Tashmë kemi miratuar tekstin i cili si i tillë kalon edhe në BDI, partia më e madhe shqiptare. Këtë do të duhet ta konfirmojmë edhe me partitë e tjera shqiptare, por sigurisht edhe me partnerët tanë të koalicionit. Është e rrumbullakuar e gjitha në kuadër të Kushtetutës sonë”, tha Zaev.

Duke folur për raportet në rajon, Zaev tha se është i nevojshëm bashkëpunimi krahas dallimeve politike, sepse siç tha, këtë e kërkojnë qytetarët.

“Shpresoj që ky koncept shumëetnik të cilin ne si një opsion i majtë e kemi kultivuar në Maqedoni do të jetë një mesazh pozitiv për rajonin që ne duhet të punojmë së bashku, pavarësisht të gjitha dallimeve politike që ekzistojnë në këtë rajon, për shkak se Evropa do të na pranojë vetëm nëse përmirësojmë bashkëpunimin tonë. Vetëm përmes përmirësimit të bashkëpunimit do të mund të përshpejtojmë anëtarësimin në BE të të gjitha vendeve të rajonit”, tha Zaev.

I pyetur, nëse bëhet kryeministër i Maqedonisë a do të ndërmarrë hapa kundër strukturave që lidhen me organizatën terroriste FETO, Zaev tha se Turqia është një nga miqtë më të mëdhenj të Maqedonisë dhe se vendi i tij bashkë me fuqitë tjera botërore, do të përfshihet në luftën kundër terrorizmit.

“Në vazhdimësi do të përkrahim luftën kundër terrorizmit, pavarësisht ku ndodh dhe pavarësisht se ku ka rrënjët. Kjo është një punë djallëzore që po ndodh në shekullin 21 të cilin duhet ndaluar”, tha Zaev.