10 mite për shëndetin e zemrës

Njohja dhe sqarimi i miteve dhe keqkuptimeve më të zakonshme për shëndetin e zemrës është hapi i parë për ta mbrojtur atë. Sëmundjet kardiovaskulare përfaqësojnë një shkak kryesor të paaftësisë së organizmit dhe vdekjes në mbarë botën. Megjithatë, dihet pak për këto sëmundje dhe mënyrat për t’i parandaluar ato.
Këtu janë mitet dhe keqkuptimet më të zakonshme për shëndetin e zemrës.

1. Sëmundjet e zemrës prekin vetëm të moshuarit

Mosha e rritur është një faktor i rëndësishëm rreziku për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare si sulmi në zemër, apo hipertensioni. Megjithatë, kardiomiopatitë dhe sëmundjet valvulare mund të ndodhin në çdo kohë të jetës. Po kështu, mbajtja e një stili jetese të shëndetshëm gjatë rinisë është thelbësore për të zvogëluar rrezikun e këtyre sëmundjeve më vonë. Në këtë kuptim, është e gabuar të mendosh se nuk është e nevojshme të kujdesesh për zemrën kur je i ri.

2. Sëmundjet e zemrës prekin më shumë meshkujt se femrat

‘Dihet se sëmundjet e zemrës janë më të përhapura tek meshkujt. Studimet kanë treguar se nivelet e estrogjenit i bëjnë gratë më pak të prirura të vuajnë nga këto kushte gjatë rinisë dhe moshës madhore. Megjithatë, tek të rriturit e moshuar, prevalenca tek meshkujt dhe femrat është e barabartë. Ky është rezultat i mungesës së estrogjenit tek gratë në menopauzë. Terapia e zëvendësimit të hormoneve mund të zvogëlojë rrezikun kardiovaskular.

3. Nuk mund të keni tension të lartë nëse nuk keni simptoma

Presioni i lartë i gjakut konsiderohet një vrasës i heshtur. Ka tendencë të shfaqet në mënyrë progresive, kështu që ndërsa zhvillohet, trupi përpiqet të përshtatet me ndryshimin. Për këtë arsye, është e zakonshme të mos ndjeni asnjë simptomë që do t’ju bënte të dyshoni për gjendjen. Shumica e rasteve diagnostikohen në një fazë të avancuar, pas dekompensimit të sëmundjes ose gjetjes së rastësishme në një ekzaminim rutinë. Në këtë drejtim, vlerësimi i rregullt i presionit të gjakut tek të rinjtë, të rriturit dhe të moshuarit është thelbësor.

4. Të gjitha dhimbjet e gjoksit janë simptomë e një ataku kardiak

Kur ndjeni çdo lloj shqetësimi në gjoks, shpesh jeni të alarmuar, por dhimbja e gjoksit mund të ketë shkaqe të ndryshme. Një atak në zemër zakonisht shfaqet si një dhimbje shtrënguese në qendër të gjoksit, që shtrihet në shpatullën e majtë dhe nofullën. Ky shqetësim zakonisht vazhdon për më shumë se 30 minuta dhe nuk lehtësohet nga qetësuesit. Ajo shoqërohet me të përziera, djersitje, gulçim, etj.

5. Nuk ka infarkt pa dhimbje gjoksi

Ky është një nga mitet më të zakonshme për shëndetin e zemrës. Mënyra se si shfaqet një atak në zemër nuk është gjithmonë e njëjtë për të gjithë: në disa gra mund të jetë një simptomë delikate ose jo karakteristike, si dhimbje në shpinë, qafë ose krahë. Nëse dyshoni për një atak në zemër, nuk duhet të hezitoni të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur.

6. Frika dhe shqetësimi mund të shkaktojnë një atak në zemër

Emocionet e forta dhe sulmet e ankthit mund të shkaktojnë një atak në zemër te njerëzit e ndjeshëm. Në të dyja rastet, nivelet e presionit të gjakut rriten dhe kërkesat e trupit rriten, duke rezultuar në rritjen e kërkesës kardiake dhe uljen e oksigjenimit të zemrës. Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet të moshuarve dhe pacientëve që tashmë kanë pësuar një atak në zemër. Ulja e niveleve të stresit dhe terapitë e menaxhimit të zemërimit luajnë një rol jetik në parandalimin e këtyre sulmeve.

7. Nuk mund të bëni aktivitet fizik pas një ataku kardiak

Një nga mitet më të zakonshme për shëndetin e zemrës është se nuk duhet të ushtroheni pas një ataku në zemër për shkak të rrezikut të rikthimit. Megjithatë, hulumtimet sugjerojnë se aktiviteti fizik është thelbësor në rehabilitimin e pacientëve me zemër. Seancat sportive duhet të fillojnë në mënyrë progresive me ushtrime aerobike me intensitet të ulët, të tilla si ecja ose vrapimi. Në këtë mënyrë është e mundur të kontrollohet dhe përmirësohet presioni i gjakut, pesha, funksioni i zemrës dhe rreziku i rikthimit. Ushtrimet anaerobe të ngritjes së peshave nuk rekomandohen. Është e nevojshme të konsultoheni me një specialist për lëvizjen më të përshtatshme.

8. Diabeti dhe rreziku i problemeve të zemrës

Diabeti mellitus, është një sëmundje shumë e zakonshme në të gjithë botën që shpeshherë mbivendoset me probleme të zemrës. Studimet tregojnë se ekziston një lidhje e fortë zhvillimore midis diabetit dhe zhvillimit të presionit të lartë të gjakut afatmesëm.

9. Suplementet omega-3 janë thelbësore për shëndetin e zemrës

Shumë studime sot thonë se konsumimi i omega-3 ka efekte të rëndësishme, të dobishme në parandalimin e sëmundjeve koronare të zemrës. Megjithatë, udhëzimet kryesore terapeutike mbështesin marrjen e këtij ushqyesi përmes dietës dhe, në një masë më të vogël, në formën e suplementeve. Dietat mesdhetare, me peshkun si burim kryesor të proteinave, janë ndër opsionet më të mira. Po kështu, duhet të shmangni konsumimin e ushqimeve të detit të skuqura dhe të theksoni marrjen e perimeve, frutave, bishtajoreve dhe drithërave.

10. Personat me sëmundje të zemrës duhet të shmangin vezët

Një nga mitet më të zakonshme për shëndetin e zemrës është se vezët janë të këqija për njerëzit me sëmundje të zemrës. Argumenti kryesor është se e verdha e vezës është e lartë në kolesterol dhe kjo i vë njerëzit në rrezik më të madh të sëmundjeve kardiovaskulare. 1 vezë në ditë balancon nivelet e kolesterolit të keq dhe të mirë në shumicën e njerëzve.