A do të jetë së shpejti një gjë e zakonshme, humbja e dëgjimit?

A mund ta imagjinoni një kohë kur humbja e dëgjimit do të ishte e zakonshme? Kur do të ishte normalja e re? Duke pasur parasysh tendencat demografike, ne mund t’i afrohemi me shpejtësi një kohe të tillë. Kjo nxitet nga tre faktorë të rëndësishëm – (1) mosha mesatare e popullsisë po rritet, (2) njerëzit jetojnë më gjatë dhe (3) incidenca më e lartë e humbjes së dëgjimit tek të moshuarit.

Kombinuar me faktin se njerëzit jetojnë më gjatë dhe shkallët më të larta të incidencës së humbjes së dëgjimit tek të rriturit e moshuar, ne mund t’i afrohemi një kohe kur humbja e dëgjimit të jetë normalja e re për të rriturit. Normat më të larta të ndotjes akustike dhe përdorimi i kufjeve kudo mund ta bëjnë gjithashtu humbjen e dëgjimit më të zakonshme në grupmoshat e tjera, megjithëse kjo mund të kompensohet nga nivelet më të rregulluara të zhurmës në mjediset e punës.

Tendencat janë të frikshme, por lajmi i mirë për ata me humbje dëgjimi është se ndërsa humbja e dëgjimit bëhet më “normale”, ndryshimet sociale janë të pashmangshme. Ja disa zhvillime pozitive:

1. Stigma e reduktuar. Kur diçka është e zakonshme, stigma tërhiqet. Ky do të ishte një lajm i mrekullueshëm për njerëzit që jetojnë me humbje dëgjimi dhe mund t’i shtyjë njerëzit të kërkojnë më shpejt trajtim për humbjen e dëgjimit. Aktualisht, njerëzit presin mesatarisht shtatë deri në dhjetë vjet përpara se të kërkojnë ndihmë.

2. Akses më i lirë dhe më i përhapur në zgjidhjet problemeve të dëgjimit. Kjo tashmë është në proces ndërsa kompanitë përgatiten për një kategori të re të aparateve të dëgjimit pa recetë të FDA-së për njerëzit me humbje dëgjimi të butë deri në mesatare. Me rritjen e kërkesës dhe hyrjen e konkurrentëve të rinj në treg, ka të ngjarë të ketë risi dhe çmime më të ulëta.

3. Hapësira më të qeta. A nuk do të ishte e mrekullueshme! Restorantet mund të fillojnë të reduktojnë muzikën për të tërhequr klientët më të mëdhenj në moshë. Filmat dhe kinematë e tjera gjithashtu mund të fillojnë të ulin volumin.

4. Ndihmë më e mirë dëgjimi kudo. Titrat dhe teknologji të tjera ndihmëse së shpejti mund të bëhen normë.

5. Ekzaminimi më i rregullt nga mjekët. Ndryshimi i demografisë duhet të çojë në ndryshime në mjekësi. Ekzaminimet e dëgjimit mund të bëhen pjesë standarde e një aktiviteti fizik vjetor.

6. Modele më të qarta të të folurit. Me më shumë njerëz me humbje dëgjimi, shqiptimi dhe diksioni i kujdesshëm mund të bëhen përsëri modeli tipik i të folurit. Kjo sigurisht që do t’i bënte gjërat më të lehta për t’u dëgjuar!

7. Vënia e theksit në hulumtimin e dëgjimit. Sa më shumë shkencëtarët të mësojnë se si funksionon dëgjimi (dhe nuk funksionon), aq më të suksesshëm do të zhvillojnë kura të reja dhe mënyra më të mira për të parandaluar humbjen e dëgjimit.