A janë karkalecat të shëndetshëm?

Për më tepër, zakonisht besohet se karkalecat e rritur në fermë mund të kenë disa efekte negative shëndetësore në krahasim me karkalecat e kapur nga egra.

Karkalecat janë një nga llojet e butakëve më të konsumuar. Është mjaft ushqyese dhe siguron sasi të larta të ushqyesve të caktuar, siç është jodi, që nuk janë të bollshëm në shumë ushqime të tjera.

Nga ana tjetër, disa njerëz pohojnë se karkalecat janë të pashëndetshëm për shkak të përmbajtjes së lartë të kolesterolit.

Për më tepër, zakonisht besohet se karkalecat e rritur në fermë mund të kenë disa efekte negative shëndetësore në krahasim me karkalecat e kapur nga egra.

Ky artikull do të eksplorojë dëshmitë për të përcaktuar nëse karkalecat janë një ushqim i shëndetshëm për tu përfshirë në dietën tuaj.

Karkaleca është e ulët në kalori, por e pasur me lëndë ushqyese

Janë mjaft të ulët në kalori, duke siguruar vetëm 84 kalori në një racion 3-ons (85 gram) dhe nuk përmban karbohidrate. Përafërsisht 90% e kalorive në karkaleca vijnë nga proteina, dhe pjesa tjetër vijnë nga yndyra (1).

Për më tepër, e njëjta madhësi shërbimi siguron më shumë se 20 vitamina dhe minerale të ndryshme, duke përfshirë 50% të nevojave tuaja ditore për selen, një mineral që mund të ndihmojë në zvogëlimin e inflamacionit dhe promovimin e shëndetit të zemrës (1, 2 Burimi i besuar).

Këtu është një përmbledhje e lëndëve ushqyese në një racion karkaleca (85 gram):

Kalori: 84

Proteina: 18 gram

Selen: 48% e RDI

Vitamina B12: 21% e RDI

Hekuri: 15% e RDI

Fosfori: 12% e RDI

Niacin: 11% e RDI

Zinku: 9% e RDI

Magnezi: 7% e RDI

Karkalecat janë gjithashtu një nga burimet më të mira ushqimore të jodit, një mineral i rëndësishëm në të cilin shumë njerëz kanë mungesë. Jodi kërkohet për funksionimin e duhur të tiroides dhe shëndetin e trurit (3 Burimi i Besuar, 4 Burimi i Besuar, 5 Burimi i Besuar).

Karkalecat janë gjithashtu një burim i mirë i acideve yndyrore omega-6 dhe omega-3, përveç antioksidantëve astaxanthin, të cilët mund të kenë një sërë përfitimesh shëndetësore.

Karkalecat janë të pasur me kolesterol

Karkalecat shpesh marrin një reputacion të keq për përmbajtjen e saj të lartë të kolesterolit.

Një racion prej 85 gram përmban 166 mg kolesterol. Kjo është pothuajse 85% më shumë se sasia e kolesterolit në llojet e tjera të ushqimeve të detit, të tilla si ton.

Shumë njerëz kanë frikë nga ushqimet që janë të larta në kolesterol për shkak të besimit se ato rrisin kolesterolin në gjakun tuaj, dhe kështu nxisin sëmundjet e zemrës.

Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë se kjo mund të mos jetë rasti për shumicën e njerëzve, pasi vetëm një e katërta e popullsisë është e ndjeshme ndaj kolesterolit dietik. Për pjesën tjetër, kolesteroli dietik mund të ketë vetëm një ndikim të vogël në nivelet e kolesterolit në gjak.

Kjo ndodh sepse shumica e kolesterolit në gjakun tuaj prodhohet nga mëlçia juaj, dhe kur hani ushqime të larta në kolesterol, mëlçia juaj prodhon më pak .

Për më tepër, karkalecat përmbajnë disa lëndë ushqyese që mund të rrisin shëndetin, të tilla si acidet yndyrore omega-3 dhe antioksidantët astaksantinë.

Një studim zbuloi se të rriturit që hanin 300 gram karkaleca në ditë rritën nivelet e tyre të kolesterolit “të mirë” HDL me 12% dhe ulën trigliceridet e tyre me 13%. Të dy këta janë faktorë të rëndësishëm në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Një studim tjetër zbuloi se 356 gra që konsumuan butak, përfshirë karkalecat, në baza të rregullta kishin nivele të konsiderueshme më të ulëta të triglicerideve dhe presionit të gjakut në krahasim me ato që nuk përfshinin butak në dietat e tyre.

Karkaleca Përmban Antioksidantë

Lloji kryesor i antioksidantit në karkaleca është një karotenoid i quajtur astaksantinë.

Astaksantina është një përbërës i algave, i cili konsumohet nga karkaleca. Për këtë arsye, karkalecat janë një burim kryesor i astaksantinës. Në fakt, ky antioksidant është përgjegjës për ngjyrën e kuqërremtë të qelizave të karkalecave.

Kur konsumoni astaksantinë, mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër inflamacionit duke parandaluar që radikalet e lira të dëmtojnë qelizat tuaja. Hasshtë studiuar për rolin e tij në zvogëlimin e rrezikut të disa sëmundjeve kronike.

Së pari, shumë studime kanë gjetur se astaksantina mund të ndihmojë në forcimin e arterieve, gjë që mund të zvogëlojë rrezikun e sulmeve në zemër. Mund të ndihmojë gjithashtu në rritjen e niveleve të kolesterolit “të mirë” HDL, një faktor i rëndësishëm në shëndetin e zemrës.

Përveç kësaj, astaksantina mund të jetë e dobishme për shëndetin e trurit. Karakteristikat e tij anti-inflamatore mund të parandalojnë dëmtimin e qelizave të trurit tuaj që shpesh çon në humbje të kujtesës dhe sëmundje neurodegjenerative, të tilla si Alzheimer. /