Facebook dhe Instagram mbledhin të dhëna të shfletimit nga moshat nën 18 vjeç, thotë studimi

Facebook dhe Instagram po mbledhin të dhëna nga moshat nën 18 vjeç duke përdorur softuer që gjurmon aktivitetin e shfletimit të internetit të përdoruesve, sipas një studimi.

Kompania e platformave kishte njoftuar në korrik se do t’i lejonte reklamuesit të synonin përdoruesit e rinj bazuar vetëm në tre kategori – mosha, gjinia dhe vendndodhja – në vend të një sërë opsionesh duke përfshirë interesat e tyre personale, shkruan TheGuardian.

Megjithatë, hulumtimi i një treshe grupesh të fushatës thotë se Facebook dhe Instagram kanë ruajtur përdorimin e softuerit, të njohur si API-të e konvertimit, që mbledh detaje të aktiviteteve të shfletimit të internetit të adoleshentëve.

Pronari i Facebook dhe Instagram, Meta, mohoi se të dhënat ishin përdorur nga sistemi i ofrimit të reklamave të drejtuar nga algoritmi i kompanisë për të shërbyer reklama për përdoruesit nën 18 vjeç.