Flora e zorrëve dikton sa kilogramë do të humbim

Ka pasur shumë studime të kohëve të fundit duke hetuar rolin e baktereve të zorrëve në shëndetin tonë – veçanërisht në kontekstin e çrregullimeve metabolike siç është obeziteti.

‘Medical New Today’ shkroi këtë javë për një studim që studion sesi disa baktere të zorrëve mund të ndikojnë në rregullimin e peshës.

Tani, një studim i ri nga Departamenti i të Ushqyerit, Ushtrimit dhe Sportit në Universitetin e Kopenhagenit në Danimarkë shqyrton se si mikrobiomet tona individuale të zorrëve mund të zbulojnë nëse, dhe në çfarë mase, ne jemi në gjendje të humbim kilogramë shtesë duke ndjekur udhëzime të caktuara.

“Bakteret e zorrëve njerëzore janë lidhur me një përhapje në rritje të obezitetit, dhe shkencëtarët kanë filluar të hetojnë nëse bakteret e zorrëve mund të luajnë një rol në trajtimin e obezitetit”, shpjegoi bashkautori i studimit profesori Arne Astrup. “Por vetëm tani kemi përparim që tregon se disa lloje të baktereve luajnë një rol vendimtar në rregullimin e peshës”, thotë profesori.

Gjetjet e studimit u botuan në International Journal of Obesity. Raporti i baktereve të zorrëve është vendimtar për rregullimin e peshës. Studimi përfshiu 54 pjesëmarrës. Nga këta, 31 njerëzve u kërkohej të ndiqnin dietën e re nordike, e cila është një grup udhëzimesh dietike kombëtare daneze që promovojnë konsumin e frutave, perimeve, fibrave dhe drithërave. Qëllimi i kësaj diete është të ndihmojë në humbjen e peshës dhe të mbajë një indeks të shëndetshëm të masës trupore (BMI).

23 pjesëmarrësit e tjerë ndoqën dietën mesatare daneze, e cila zakonisht përfshin më shumë mish dhe ushqime të përpunuara. Të gjithë pjesëmarrësit iu përmbajtën dietës së tyre për një total prej 26 javësh. Në fund të kësaj periudhe, 31 persona në dietën e re nordike humbën mesatarisht 3.5 kilogramë, ndërsa 23 të tjerët humbën mesatarisht 1.7 kilogramë.

Sidoqoftë, megjithëse dieta e re nordike është treguar të jetë më efektive në promovimin e humbjes së peshës sesa dieta përgjithësisht normale, studiuesit gjithashtu vunë re se profilet individuale të zorrëve bakteriale të pjesëmarrësve luajtën një rol të rëndësishëm.

Profesori Astrup dhe kolegët e tij vunë në dukje se pjesëmarrësit që kishin një raport më të lartë të baktereve Prevotella-Bacteroides humbën më shumë peshë kur ndoqën dietën e re nordike në krahasim me njerëzit që ndiqnin dietën mesatare daneze.

Në të njëjtën kohë, njerëzit me një përqindje të ulët të baktereve Prevotella-Bacteroides nuk humbën më shumë peshë kur ndoqën dietën e re nordike.

Studiuesit gjithashtu vunë në dukje se rreth gjysma e popullsisë ka një përqindje më të lartë të Prevotella-Bacteroides.