​Koha më e mirë për hekur, magnez e vitaminë C

Vitaminat janë mënyrë efektive për të përmirësuar dietën, por a keni menduar se kur është koha e duhur për t’i marrë ato.

Dietologia Suman Agarwal thotë se nuk ka moshë specifike për të filluar konsumimin e vitaminave.

“Çdokush, nevojat e të cilit për vitamina dhe minerale nuk plotësohen përmes dietës së tyre të rregullt, duhet të konsultohet me mjekun e tij dhe të marrë në konsideratë fillimin e një regjimi multivitaminash”, tha ajo për revistën Vogue.

Agarwal shpjegon se multivitaminat duhet të përmbajnë të gjitha vitaminat e kompleksit B, pasi teknikat moderne të jetesës dhe gatimit shpesh i varfërojnë këto lëndë ushqyese.

Ajo sugjeron gjithashtu se duhet të përmbajë minerale gjurmë si zink, selen, hekur dhe kalcium, së bashku me vitamina të tretshme në yndyrë si A, D dhe E. Ato gjithashtu mund të përfitojnë nga antioksidues si likopeni dhe astaksantina.

“Edhe pse nuk është e nevojshme që multivitamina të përmbajnë sasi të mëdha të B12 dhe D3 sepse ato janë të pranishme në sasi të vogla, megjithatë mund të jetë e dobishme përfshirja e tyre”, thotë dietologia.

Kur është koha më e mirë për të marrë një multivitaminë?

Vitamina C: Pas mëngjesit.

Omega-3: Pas drekës. Marrja e Omega-3 me ushqim mund të përmirësojë absorbohet dhe të zvogëlojë efektet anësore si fërkimi ose shija e peshkut.

Hekuri: Absorbohet më së miri në stomak bosh, të paktën një orë para ngrënies ose dy orë pas. Megjithatë, hekuri mund të irritojë stomakun, kështu që marrja me ushqim mund të jetë më mirë për disa njerëz.

Kompleksi B: Sigurohuni ta konsumoni në gjysmën e parë të ditës.

Kalciumi: Absorbohet më së miri përmes ushqimit, veçanërisht ushqimit të pasur me vitaminë D që ndihmon në përthithjen e kalciumit.

Magnezi: 15 minuta para se të shkoni në shtrat, për gjumë më të mirë dhe relaksim.