Ky frut eliminon metalet e rënda nga trupi

Ky është një thesar në dimër! E pasur me fibra por edhe vitamina A dhe C, të cilat mbrojnë trupin nga viruset dhe infeksionet, mandarina është gjithashtu një burim i vlefshëm i karbohidrateve, hekurit, karotinës dhe fosforit.

Gjithashtu, natriumi, proteinat, kalciumi, kaliumi, magnezi dhe acidi folik janë disa nga lëndët ushqyese të tjera të vlefshme që trupi ynë gëzon në çdo thelë mandarine.

Por më e rëndësishmja, ky frut i preferuar i dimrit ka aftësinë unike për të hequr nga trupi ynë metalet e rënda më të rrezikshme si:

plumb-Pb
merkur-hg
bakër-Cu
kadmium-Cd
kromi-Cr dhe
mashkull – Si

Metalet e rënda në përgjithësi nuk eliminohen nga trupi, sado detoksifikim të bëjë njeriu dhe konsiderohen si një nga shkaktarët e shumë sëmundjeve kronike si dhimbjet e kokës, skleroza e shumëfishtë, Alzheimer. Efekti kancerogjen i metaleve është studiuar nga një numër i madh studimesh toksikologjike dhe është konstatuar se mekanizmi i shtimit të drejtpërdrejtë në ADN-në qelizore (që shkakton mutacione) është dytësor ndaj veprimit nëpërmjet dëmtimit oksidativ të ADN-së të shkaktuar nga prodhimi i lirë radikalët.

Po në lidhje me metalet e rënda

Barra e zinxhirit ushqimor me metale të rënda është për shkak të ndotjes së mjedisit nga aktivitetet antropogjene, të tilla si largimi i ujërave të zeza të patrajtuara te marrësit e ujit, djegia e mbetjeve të ngurta, asgjësimi i pakontrolluar i mbetjeve të ngurta (kontejnerëve) dhe kontejnerëve të rëndë. a.

Meqenëse metalet e rënda nuk degradohen, ato grumbullohen në tokë dhe ujë (të freskëta dhe të kripura), si rezultat i të cilave kalojnë në zinxhirin ushqimor. Toksiciteti i tyre varet nga lloji i metalit të rëndë, përqendrimi i tij, bashkëjetesa me metale të tjera të rënda dhe lloji i organizmit.