Ky ilaç që e pimë shpesh mund të shkatërrojë mëlçinë

Këto janë simptomat e ndjeshmërisë, alergjive dhe helmimit me paracetamol – është e rrezikshme për mëlçinë nëse e kalon dozën dhe nuk do ta lidhësh menjëherë pse ndihesh keq!

Nëse jeni duke marrë acetaminofen, një qetësues kundër etheve të quajtur paracetamol, këto simptoma do të jenë një shenjë se duhet të ndaloni menjëherë marrjen e tij.

Ka një dozë të rekomanduar, por ndonjëherë dhimbja e kokës ose ethet “na rrëzojnë” dhe pimë më shumë, gjë që nuk është aspak mirë dhe mjekët thonë se nuk duhet të kalojmë dozën e tetë tabletave të shpërndara në 24 orë.

Ndjeshmëria, alergjitë apo edhe simptomat e helmimit me paracetamolin mund të shfaqen dhe duke qenë se ky është një ilaç që shpërbëhet në mëlçi, rrit rrezikun e sëmundjeve të mëlçisë. Këto janë simptomat që duhet t’i kushtoni vëmendje nëse jeni duke marrë paracetamol!

Para se të shfaqen simptomat qartësisht shqetësuese, mund të përjetoni sa vijon – humbje oreksi, dhimbje barku të pashpjegueshme dhe të përziera.

Dozat e larta ose alergjitë ndaj paracetamolit do të japin gjithashtu këto simptoma:

  • Temperatura
  • Çngjyrosja e urinës
  • Ndryshimi i ngjyrës së karriges
  • Fytyra ose sytë e verdhë
  • Vështirësi në frymëmarrje
  • Ënjtje e buzëve ose gjuhës
  • Skuqje