Microsoft investon 1.5 miliardë dollarë në firmën e inteligjencës artificiale

Bashkëpunimi vjen ndërsa Uashingtoni përpiqet të adresojë avancimet teknologjike të Pekinit me SHBA që po vendos embargo ndaj kompanive Kineze të cilat nuk blejnë dot çipe AI.

Microsoft do të investojë 1.5 miliardë dollarë në firmën e inteligjencës artificiale nga Emiratet e Bashkuara Arabe G42 duke i dhënë gjigantit Amerikan një pjesë të aksioneve dhe një vend në bordin drejtues të kompanisë.

Si pjesë e marrëveshjes, e cila u mbështet nga qeveritë Amerikane dhe të UAE-së, G42 do të përdorë shërbimet cloud të Microsoft për të operuar aplikacionet e saj AI.

Bashkëpunimi vjen ndërsa Uashingtoni përpiqet të adresojë avancimet teknologjike të Pekinit me SHBA që po vendos embargo ndaj kompanive Kineze të cilat nuk blejnë dot çipe AI.

SHBA-ja gjithashtu është shprehur e shqetësuar për investimet dhe bashkëpunimet në rritje me Kinës dhe vendeve të Gjirit. Në rastin e G42, kompania shiti investimet e saj në Kinë dhe filloi të zëvendësonte harduerin Kinezë me ato Amerikanë.

G42 dhe Microsoft thanë se do të sjellin së bashku infrastrukturën e avancuar të AI dhe dixhitale në vendet në Lindjen e Mesme, Azinë Qendrore dhe Afrikë.