Tesla fiton një çështje gjyqësore kundër shtetit të Delaware

Tesla shënoi një fitore të rrallë në një çështje ligjore që po vëzhgohet nga prodhues të tjerë, industria e franshizave të automobilave dhe shtete të tjera.

Çështja sillet rreth të drejtës shumë të kontestuar për t’u shitur vetura drejtpërdrejt klientëve. Tesla ka luftuar në disa nga shtetet që kanë rregulla shumë të rrepta të franshizës që në thelb ndalojnë shitjet direkte.

Tesla ka qenë duke luftuar me shtetin e Delaware dhe gjithçka dukej e humbur vitin e kaluar kur Gjykata e Lartë vendosi kundër kompanisë. Gjykatësi vendosi që Akti i Franshizës së Automjeteve Motorike të Delaware nuk e lejon Tesla-n të shesë automjetet e saj pa një rrjet tregtari të franshizës, raporton Arena EV.

Ndërsa grupi lobues kundër Tesla-s mund të ketë festuar, Tesla nuk ishte gati të dorëzohej dhe apeloi vendimin. Çështja shkoi në Gjykatën Supreme e cila mori anën e Teslës dhe e ktheu çështjen në Gjykatën e Lartë me një përfundim interesant.

Sipas gjyqtarëve, Akti i Franshizës së Automjeteve Motorike zbatohet vetëm për marrëdhëniet midis prodhuesve të automjeteve dhe tregtarëve të ekskluzivitetit dhe meqenëse Tesla nuk përdor rrjete ekskluziviteti – ligji nuk zbatohet për të.

Kryetari i Gjykatës së Lartë, Collins Seitz Jr. shkoi aq larg sa komentoi se nuk ka asgjë në Akt që mbështet interpretimin e DMV-së se ligji ndalon shitjet e drejtpërdrejta të automjeteve. Ai komentoi se Akti kurrë nuk kishte për qëllim të ndalonte shitjet direkte dhe nuk ekziston asnjë ligj tjetër për të ndaluar biznesin e shitjeve direkte të Tesla-s.

Tesla paraqiti për herë të parë një kërkesë për licencë tregtari me DMV në Delaware në vitin 2019, por kompania u lejua të hapte vetëm një galeri – një “showroom” por pa pasur të drejtën e shitjes së veturave. Aplikimi i dytë i Tesla-s u refuzua në vitin 2020 kur DMV citoi Aktin e ekskluzivitetit si ndalues të shitjeve direkte.

Tesla e apeloi atë vendim në Gjykatën e Lartë, por e humbi atë pasi gjyqtari nuk e konsideroi kompaninë si një “tregtar të automjeteve të reja” thjesht sepse nuk kishte marrëveshje ekskluziviteti me palë të treta.