A është i rrezikshëm herpesi në shtatzëni?

Gjatë nëntë muajve të shtatzënisë, çdo grua shpreson të jetë mirë.

Dhe bebi që ajo mban në bark të bëhet i fortë dhe i shëndetshëm, që pas lindjes ta përqafojë dhe ta mbushë me dashuri. Fatkeqësisht në këtë periudhë kohore nëna shtatzënë mund të vuajë nga sëmundje të lidhura me shtatzëninë ose sëmundje të tjera që mund ta alarmojnë atë. Për shembull, mund të pyesni veten nëse plagët e ftohjes në shtatzëni janë të rrezikshme apo jo.

Herpesi i buzëve mund të prekë këdo në çdo moshë. Është në fakt një nga sëmundjet më të shpeshta, e cila shfaqet të paktën një herë në 68% të popullsisë së rritur. Ashtu si herpesi gjenital, edhe herpesi i buzëve shkaktohet nga virusi herpes. Këta viruse (HSV-1, i cili shkakton kryesisht plagë të ftohta dhe HSV-2, që shkakton kryesisht herpes gjenital) rrallë transmetohen nga nëna tek i porsalinduri gjatë shtatzënisë.

Kjo është një gjë e rrallë, por nëse infeksioni ndodh, situata duhet të diagnostikohet në kohë që të mund të ndërhyhet urgjentisht, edhe nëse diagnoza nuk është gjithmonë e lehtë. Për këtë arsye, nënat në pritje këshillohen t’i kushtojnë vëmendje simptomave të sëmundjes:

flluska të vogla

kruarje

djegie

siklet në buzë

siklet në organet gjenital

Terapia në gjashtë muajt e parë të shtatzënisë, në rast të diagnostikimit, është lokale, me pomada antivirale që aplikohen në këtë zonë. Më mirë të shmangni antiviralët e përgjithshëm.

Nëse, nga ana tjetër, herpesi shfaqet afër ditëve të lindjes ose në nivelin gjenital, rreziku i ngjitjes pak para lindjes ose gjatë lindjes është 80%.

Ekziston rreziku i një infeksioni serioz për të porsalindurin.

Foshnja mund të preket nga ajo që quhet infeksion herpetik i të porsalindurit, i cili mund të ndodhë nga 10 ditë deri në 6 javë pas lindjes. Njohja e menjëhershme e simptomave të dyshimta është thelbësore, për të rënë dakord për terapinë më të përshtatshme me pediatrin që po trajton foshnjën e sapolindur.