Palestinezët dënojnë sulmet ndaj xhamisë Al Aksa

The Dome of the Rock is seen in the background as Israeli security forces guard after brief clashes erupted between Israeli police and Palestinians at al-Aqsa Mosque over visits by Jews on the Tisha B'Av fast day to the compound known to Muslims as Noble Sanctuary and to Jews as Temple Mount, in Jerusalem's Old City, July 18, 2021. REUTERS/Ammar Awad

Palestinezët akuzojnë forcat izraelite për hedhjen e gazit lotsjellës dhe plumbave të gomës ndaj palestinezëve ndërsa kolonët izraelitë hyjnë në kompleksin Al-Aksa.

 

Palestinezët kanë dënuar sulmet ndaj xhamisë Al-Aksa nga policia izraelite të dielën, e cila më pas hodhi ​​gaz lotësjellës dhe plumba gome ndaj adhuruesve në vendin e tretë më të shenjtë të Islamit në Jerusalemin Lindor të okupuar, sipas mediave palestineze.

Policia izraelite evakuoi me forcë adhuruesit muslimanë për të pastruar rrugën për vizitorët hebrenj në një nga vendet më të ndjeshme në konfliktin palestinezo-izraelit, thanë zyrtarët palestinezë.

Autoriteti Palestinez (PA), i cili qeveris pjesë të Bregut Perëndimor të okupuar nga Izraeli, në një deklaratë tha se e konsideronte “qeverinë izraelite të okupimit plotësisht përgjegjëse për përshkallëzimin që rezulton nga inkursioni i Izraelit në kompleksin e xhamisë Al-Aksa në Jeruzalemin e okupuar” .

PA i quajti vizitat hebreje provokuese dhe një “kërcënim serioz për” sigurinë dhe stabilitetin “.

Më shumë se 500 kolonë izraelitë hyjnë me forcë në kompleksin e Xhamisë Al-Aksa dje mes tensioneve mbi një inkursion të planifikuar në vendin kritik, sipas një agjencie palestineze.
Në një deklaratë, Departamenti i Vakëfit Islam në Kuds tha se kolonët hynë në kompleks përmes Portës së kontrolluar nga Izraeli Al-Mughrabi, në jugperëndim të xhamisë, dhe kryen ritualet e tyre brenda.
Të shtunën, qindra kolonë organizuan një marshim në Kudsin Lindor të okupuar përpara ndërhyrjeve të tyre të planifikuara pëe dje.
Izraeli pushtoi Kudsin Lindor, ku ndodhet Al-Aksa, gjatë luftës arabo-izraelite në vitin 1967. Ai aneksoi të gjithë qytetin më 1980, lëvizje kjo e cila kurrë nuk u njoh nga bashkësia ndërkombëtare. /mesazhi.com