Studimi/ Pëlqeni djathin? Ja një lajm i mirë për ju!

Vëmendje! Nëse preferoni që çdo ushqim ta shoqëroni me djathë, por mendoni se nuk ju bën mirë në shëndet, kemi lajme të mira për ju. Nga një studim i fundit, i sjellë për ju nga dritare.net, rezulton se djathi është shumë i shëndetshëm për organizmin.

“Nuk ka pothuajse asnjë provë që djathi shkakton shtim në peshë”,” thotë Dariush Mozaffarian, autori kryesor i studimit. “Gjithashtu nuk ka asnjë provë që djathi ndikon në sëmundjet kardiovaskulare. Ndërsa sa i takon sëmundjes së diabetit, studimet tregojnë se nuk ka ndikim negativ.”

Shumë nutricionistë dhe njerëz të zakonshëm i përmbahen nocionit të vjetër se shtimi ose humbja në peshë është një kombinimi i kalorive që marrim dhe kalorive që djegim. Domethënë, sa kalori konsumoni, pavarësisht nga burimi i ushqimit, minus sa kalori që digjni. Sipas studimit,

Djathi është i fermentuar, që do të thotë se ka kultura bakteriale të gjalla. Kjo mund të ketë një efekt pozitiv në mikrobiomën e zorrëve, e cila duket se luan një rol në rregullimin e peshës. Procesi i fermentimit krijon gjithashtu vitaminën K2, ose menaquinone, të cilën studimet eksperimentale e kanë lidhur me përmirësimin e funksionit të insulinës.

Insulina rregullon nivelet e sheqerit në gjak, urinë, shpenzimin e kalorive dhe ruajtjen e yndyrës. Studimi tregon se djathërat e fortë, të cilët janë më të fermentuar, ofrojnë më shumë përfitime se sa ata të butë, më pak të fermentuar.