Studim: Astma, COPD shpesh nuk diagnostikohet

Gjetja dhe trajtimi i njerëzve me astmë të padiagnostikuar ose sëmundje pulmonare obstruktive kronike përmirësoi shëndetin e tyre dhe çoi në më pak emërime për simptomat e frymëmarrjes në vitin pas zbulimit, tregon një studim i ri.

Rezultatet u publikuan të dielën në New England Journal of Medicine.

“Ky është studimi i parë në botë për të gjetur njerëz me astmë të padiagnostikuar ose COPD në shtëpitë e tyre”, tha autori kryesor i studimit, Dr. Shawn Aaron, shkencëtar i lartë dhe specialist i mushkërive në Ontario të Kanadasë.

“Ata po vuajnë sepse janë pa diagnozë ose trajtim, dhe nëse ne vendosemi t’i diagnostikojmë ato herët dhe t’i trajtojmë, mund t’i bëjmë ata shumë më mirë”, tha Aaron, i cili gjithashtu është profesor në Universitetin e Otavës.

Doktori shtoi se rreth 70% e njerëzve me astmë ose COPD janë të padiagnostikuar.

Për të gjetur raste të pazbuluara, ekipi hulumtues kontaktoi numrat e telefonit të rastësishëm në 17 lokacione studimore në të gjithë Kanadanë nga viti 2017 deri në vitin 2023. Një telefonatë e automatizuar pyeti nëse ndonjë i rritur në familje kishte gulçim të pashpjegueshëm, gulçim ose kollë të zgjatur, ose po kollitej me mukus në gjashtë muajt e fundit.

26,905 personat që treguan se i përjetonin këto simptoma plotësuan pyetësorët. Ata që kanë më shumë gjasa të kenë astmë ose COPD gjithashtu bënë një test të frymëmarrjes me spirometri – standardi i artë për diagnostikimin e secilës gjendjeje.

Gjithsej 595 njerëz morën një diagnozë të astmës ose COPD dhe 508 pranuan të regjistroheshin në një provë të rastësishme, të kontrolluar për të krahasuar lloje të ndryshme të kujdesit.

Hulumtuesit caktuan gjysmën e pjesëmarrësve të provës në kujdesin e zakonshëm (ofruesin e tyre të kujdesit parësor ose një klinikë shëtitëse) dhe gjysmën tjetër specialistëve të mushkërive dhe edukatorëve të astmës / COPD (infermiere ose terapistë të frymëmarrjes të trajnuar posaçërisht) për trajtim.

Një specialist dhe edukator i mushkërive përshkroi inhalatorë dhe i mësoi pacientët se si t’i përdorin ato. Disa pjesëmarrës morën plane veprimi për të ndihmuar në menaxhimin e vetë shpërthimeve të sëmundjes. Ata gjithashtu morën trajtim për ndërprerjen e duhanit, stërvitje dhe këshillim për peshën, si dhe vaksina kundër pneumonisë dhe gripit, nëse ishte e përshtatshme.

Nga njerëzit e vizituar nga një specialist i mushkërive ose edukator i astmës/COPD, 92% filluan medikamentet e reja, krahasuar me 60% të pacientëve që merrnin kujdesin e zakonshëm.